VED ÅEN SOM KYSTFISKER

Onsdag 27. juli

Fiskeri i åen er ikke bare lige noget man gør for alle. For mit eget vedkommende, har det budt på mange timers frustration, mistet fiskelyst, mistet endegrej, taberindstilling og heldigvis genoprejsning. Det vigtigste er, at man aldrig giver op – for det kommer, stille og roligt, ekstremt roligt for mit vedkommende.
Kysten og åen er i mine øjne ikke det samme og kan ikke sammenlignes. Det skal fiske på forskellige måder, man skal bevæge sig anderledes, fiskene opfører sig ikke ens og naturen giver oplevelser i hver sine positive retninger.

 

LILLEÅEN

Det hele startede hen på året i 2014. Her besluttede Kim og jeg os for, at prøve det der fiskeri i åen. Vi er begge udprægede kystfiskere, men på det tidspunkt havde jeg allerede set en hel del videoer, læst om fiskeriet i de danske vandløb og Kim havde fisket lidt å tidligere. Så svært kan det jo heller ikke være, der er jo fine stier at gå på – så det ud til.

Vi besluttede os for Lilleåen ved Langå, et meget populært tilløb til Gudenåen. Efter sigende skulle 80% af fiskene fra Gudenåen trække den vej. Jeg ved det ikke helt, det lyder af meget til sådan en lille å. Faktum er dog, at der bliver taget store fisk hvert år, hvilket selvfølgelig tiltalte os begge.

Nu skal denne beretning ikke kun handle om Lilleåen, men planen med denne indledning er, at jeg blev meget, meget klogere – der er jo ikke fine stier at gå på! For mit eget vedkommende, fik jeg nærmest et helt chok, da jeg så hvor ufremkommeligt det var. Siv og brændenælder højere end jeg selv, skrå kanter jeg ikke havde mod på at bevæge mig på og selvfølgelig en hel del mistede fluer og spinnere. Denne weekend gav en fin havørred på målet til Kim fra Lilleåen og en gedde på omkring 70 cm til mig, samt en mindre fra Gudenåen. Det viste sig, at jeg ikke bare kunne hente ‘den store’ og kalde mig å-fisker.

 

TREND AA / DEL 2

Det gav dog blod på tanden med det der å-fiskeri, nogle af de andre vandløb måtte jo have fine stisystemer langs vandet, så det var muligt at få en blid start. Kennet og jeg havde hørt masser af godt om Trend Aa, så i 2015 var det blevet tid igen. Vi havde på det tidspunkt ikke bil, så telt og hele skidtet blev pakket og en lille dagsrejse med det offentlige, endte ud ved Trend Camping. Alt var fedt, nu skulle vi igang, men ak og ve – også Trend rykkede grueligt rundt ved mine tanker om, hvordan det så ud ved en å. Det var jo ikke et civiliseret terræn – overhovedet ikke! Flere steder var det jo som Lilleåen, bare værre, og jeg havde slet ikke udstyret med. Turen var på mange måder ikke vellykket og det var primært min fejl. Vi tog ligeledes også hjem en dag før, da vejret blev ret ustyrligt – det var trods alt ikke noget jeg havde indflydelse på. Jeg nåede dog, i min korte tid ved vandløbet, at kaste til en ringene fisk, få den til at tage skumfluen to gange og rykke den ud af kæfte på den igen.

Det var så her jeg blev stædig – jeg gik i tænkeboks igen, jeg ville sgu ikke finde mig i det!

 

SIMESTED Å

Som skrevet knækkede Trend Aa os ikke, så Kennet og jeg meldte os ind i Aalestrup Lystfiskerforening, Simested Å. Vi tænkte det måske bedst kunne betale sig, hvis vi holdt os til én å. Vi fik købt udstyr og tog en lille dagsrejse med det offentlige og en forlænget weekend ved foreningens hytter, hvor bl.a. Kim kom på besøg og en Kennets kammerater. Udstyret var på plads, den mentale del var forberedt på det værste og nu stod den på 4-5 dages intensiv fiskeri, på det samme stykke. Succesen var også større, da jeg endte med en god håndfuld bækørreder og Kennet, han mistede en fin målshavørred på fluen og fik et par bækørreder også.

Endelig blev der plads til den lille å-fisker, der sad gemt helt inde bag det store lokum af en kystfisker, vi kom dog ikke mere afsted i ’15, så det var et dyrt medlemsskab.

Siden er der dog løbet en del vand under broen, hø-hø. Der er kommet biler til og i ’16 har jeg personligt været afsted mange gange og jeg har koncentreret mig om ét bestemt stykke af åen. Efterhånden som der bliver smidt en del timer i det, så bliver kastene bedre, men jeg har stadig det første stykke sølvtøj til gode i Simested Å. For nogle en vanskelig å at fiske og jeg er åbenbart en af dem, men det betyder bare stædigheden tager over igen.

 

TREND AA / DEL 2

Det bringer mig tilbage til Trend Aa, en å der har huseret i mit sind siden det mere eller mindre mislykkede forsøg – det kan ikke passe den skulle ‘vinde’ over mig, pga. en omgang skide bevoksning af siv og brændenælder. Jeg må jo bare lave mit eget stisystem!

Jeg har fået mange gode fif til åen, både via spørgsmål til kendere og videoer på YouTube – flere af jer der læser med, har sikkert en idé om hvor videoerne i hvert fald kunne stamme fra. Man kan dog kun holdes i hånden til et bestemt punkt og så skal man selv gøre resten. Heldigvis. Jeg mener dog ikke man er en såkaldt ‘sofafisker’, bare fordi man spørger ind til steder man ikke kender. Jeg kunne også sagtens holde mine indlæg for mig selv, men jeg synes det er fedt at dele og håber, at andre ligeledes vil dele med mig, uden dog at være helt naiv. Det var et sidespring –  ét af de fif jeg fik var, at jeg skulle angribe Trend Aa igen og bygge noget mere erfaring på, inden Simested Å endte med at være for træls.

Derfor tog jeg for ikke så længe siden udfordringen op. Uden videre meldte jeg mig ind i Trend Aa Lystfiskerforening, forhørte mig om et par gode steder at starte ud – begge svar var ret entydige: “Overalt!”. Jeg tog afsted og på min første rigtige tur til Trend Aa, der mistede jeg en fin målsfisk i fighten og genudsatte en fin hun.

For nyligt var jeg afsted igen. Denne gang blev det til to fine spisefisk og en enkelt genudsat. Jeg plejer at referere til Trend Aa som en ‘børneå’, for på trods af den ikke er helt vildt fremkommelig, så er der altså gode chancer for fisk, rigtig gode. Det kan man drage fordel af på mange måder, men det bedste jeg har fået ud af de to ture er, at jeg i det mindste fisker nogenlunde korrekt. Erfaring jeg tager med mig, når Simested Å igen skal have et skud – jeg giver nemlig ikke op, Simested kommer til at aflevere sølvtøj til mig – end of discussion!!!

 

ET PAR RÅD

Jeg føler mig bestemt ikke som nogen Superman ved åerne endnu, jeg mener dog stadig jeg har lidt at byde på til andre i samme situation – kystfiskere der skal i gang med åen for første gang. Der er mange meninger om fiskeri generelt og mine er ikke en facitliste, jeg har dem dog og deler gerne:

  • Langt de fleste åer har IKKE fine stisytemer, det er mange gange velbevaret natur og kan visse steder være en hård omgang. Bare husk, at det ALTID kan blive værre, selvom du sidder fast i mudder til skridtet, har tabt din stang i vandet og det eneste der bevarer dit liv, er et fast greb om en hel busk brændenælder, imens 37 myg suger den sidste tro ud af din pandebrask. Der kunne have været 38.
  • Waders er en klar fordel ved en å, ikke alle er klar over det. Tag dem med og lad være med at spilde en tur (læs: Trend Aa – del 1). I øvrigt ikke de mest skrøbelige waders, da naturen kun har en hensigt – at slå dine waders ihjel.
  • Tag det roligt, for pokker. Du kan godt kaste langt, men start med at kaste kort. De fleste af mine få fisk er allerede taget fra modsatte brink, få meter fra mig selv – præcisionskast frem for alt, også selvom det kan tage tid at lære og vil fortsætte med at stjæle dit endegrej.
  • Bevæg dig for Guds skyld stille og roligt og hvis du ikke fisker en bestemt strækning, så fis væk fra åen, så du ikke ødelægger det for andre – du er IKKE den eneste og det er så trist at ryge ud af en forening, fordi man er en klovn der insisterer på at ødelægge det for andre.
  • Myg, bremser og andre insekter der elsker at bide og stikke, de elsker vandløb. Sikkert også mere end dig, så forberede dig evt. med lidt ‘dø myg’-spray. Der er også amøberne, så hvis du ikke gider rende rundt med skovsnegle hængende ud af skidtspalten, så afsøg området inden du sætter dig.
  • Har du noget endegrej du tror på, så tag mere end ét eksemplar med – du mister det, på den ene eller anden måde, på et eller andet tidspunkt!
  • Lad være med at give op, det skal gerne være noget lort, før det bliver godt, og når det endelig bliver godt, så har det potentiale til at blive VIRKELIG godt – husk det.
  • Koncentrer dig om én bestemt strækning i starten og lær den at kende. Som regel er det gerne det nederste stykke, da det ofte er mest garant for fisk – her skal de alle igennem og en succesoplevelse giver som regel penge i kassen til foreningerne – win/win. Synes du om det, så skal du nok få fisket hele åen igennem på et tidspunkt.

Der er meget mere at komme efter, flere gode råd fra de virkelige kendere. Ellers smider jeg nok et nyt indlæg op, når jeg engang måske stiger i å-rangen.

Knæk og bræk derude!!!