Let your hook be always cast. In the pool where you least expect it, will be fish

–Ovid

Enkeltkrog eller trekrog – det store spørgsmål

 

Trekrog var i lang tid det mest brugte, men det er blevet meget populært at fiske med enkeltkrog

Mit personlige gæt ville være, at de fleste faktisk gør det efterhånden. Hvis man fisker catch & release ved Skjern Å, så anbefaler reglerne f.eks. at man vælger enkeltkrog (kilde). Jeg har også selv fisket en del med enkeltkrog tidligere, men det har aldrig rigtig givet mening i mit hoved. Hvordan skulle én krog være bedre end tre? Der er ingen logik der retfærdiggør valget … jeg fiskede dog videre – med én krog.

På en guidet tur i Randers Fjord for nogle år siden, stod jeg så med en flot og tyk fisk på omkring 55 cm. Vi dansede et stykke tid, jeg havde en fed fight og pludselig springer fisken og smider enkeltkrogen. Jeg var rasende og guiden var kæk: “Jeg havde jo sagt det, få nu skiftet over til en trekrog i stedet.”. Næh, det skulle han sgu ikke bestemme og to kast efter, der mistede jeg endnu en rigtig flot fisk. Denne gang inden dansen nåede at starte.

Fair nok, jeg erkendte mit nederlag, skiftede til trekrog og fik efterfølgende 9 mindre fisk, uden at miste én eneste. Havde jeg gjort det fra start som anbefalet, ja, så havde jeg sandsynligvis også halet mindst én større fisk op.

Efterfølgende begyndte jeg så at grave lidt i hele debatten og jeg er i dag ikke et sekund i tvivl om, hvad der er mest effektiv. Både for mig som lystfisker, men også for fisken. Sidstnævnte bør være det vigtigste.

Siden her indeholder dog ikke en facitliste. Det er op til dig selv at bruge nogle timer ved vandet, så du kan finde ud af, om det skal være enkeltkrog eller trekrog, der sidder for enden af dit rig.

Enkeltkrog

Enkeltkrogen har den fordel, at det er nemmere at fiske i vand med masser af tang og andet snask. Der er selvsagt en mindre chance for at fange skidt og møg. Der skal dog mere held til at kroge fisken, end der skal med en trekrog. Det ligger lidt i sætningen, men ja, tre kroge mod én.

Enkeltkrogen har dog i mine øjne en klar ulempe. Når du rigtig kroger en fisk med eksempelvis Owner S-61 1/0 (en meget populær enkeltkrog), så bliver hele kampen lagt på det ene hul krogen laver. Det vil sige at hele kampen/belastningen er koncentreret på ét sted og jeg har flere gange oplevet hvor altødelæggende det kan være for fisken. Det er sørgelig at se, når man gerne vil udsætte efterfølgende.

Jeg har ofte hørt lystfiskere tale om, at enkeltkrogen altid sætter sig i ‘saksen’ på fisken, altså helt ude i siderne, hvilket er skide godt. Det er det bare ikke på de mindre fisk, hvor man som lystfisker faktisk risikerer at ødelægge hele kæbepartiet på fisken. Det passer i øvrigt heller ikke, at enkeltkrogen altid sætter sig i ‘saksen’ – jeg har ofte haft dem stikkende ud igennem et øje, op igennem hovedet eller ud igennem underkæben. Sagt på godt jysk, så er det fandeme bare træls.

Jeg kunne aldrig drømme om at anbefale de store enkeltkroge til nogen længere. Går vi ned i Owner S-61 2, så er konsekvenserne dog en del mindre og mulighed for krogning er større, da spidsen er mindre og derved har en bedre prik-effekt. Fiskene skal også pludselig være meget mindre, før krogen lemlæster.

Owner S-61 – enkeltkrog med stort kroggab  – Enkeltkrog eller trekrog
ST-36BC – fantastisk trekrog fra Owner – Enkeltkrog eller trekrog

Trekrog

Trekroge kommer som standard på langt de fleste blink og spinnere. Rigtig mange nye lystfiskere starter derfor med grejbutikkens anbefalede blink og oftest en trekrog der er så stor, at den kan benyttes som anker for en mindre jolle. Klip det lård af – skift det ud! Jeg lærte det på den hårde måde, da jeg en dag stod ved Simested Å og ledte efter ‘den store’. I stedet fik jeg en smuk bækørred på min Mepps kobber i str 4, hvor to af krogene stak ud af hvert øje på den lille fisk. Det gjorde sgu lidt ondt. Det var aldrig meningen med mit lystfiskeri.

Jeg klippede efterfølgende alle de voldsomme trekroge og skiftede til enkeltkroge. Det var bedre, men som beskrevet ovenover, så laver et enkelt hul med alt belastning også stor skade til tider. Herefter lagde jeg faktisk å-fiskeriet på hylden og tænkte ikke meget mere over kroge, før jeg var på føromtalte guidede tur.

I dag står jeg langt fra som en komplet lystfisker. Jeg tror ikke det eksisterer, da alt hele tiden udvikler sig. Til gengæld fisker jeg altid med Owners ST-36BC i str 8, 10 eller 12 – for det meste 10. En lille stærk trekrog, som fiskene let kan gabe over og klappe i omkring, så belastningen kan blive bredt ud over flere punkter/kroge, der yderst sjældent går gennem vitale dele og samtidig har større mulighed for krogning.

Jeg mister simpelthen færre fisk, fisker med en betydelig bedre samvittighed og med en tang i lommen, der er det ofte ganske enkelt at hjælpe fisken videre i vandet, uden at løfte den fri.

Jeg vil derfor til enhver tid, så længe vi taler spinnefiskeri, anbefale en trekrog i en af ovenstående størrelser. Ved fluefiskeri har vi at gøre med en helt anden stang og line, der er meget mere tilgivende og grunden til, at en enkeltkrog sjældent laver stor skade.

Share This