Gedde (esox lucious)

Gedden er en af danmarks største fisk i ferskvand, den lever dog også i brakvand. Den største gedde fanget i Danmark vejede 22 kilo og blev snuppet i 1953. Det er endnu en af Danmarks store sportsfisk og hvilket syn den også er. Det kan godt være det ikke er en ædelfisk, men utrolig fascinerende, det er den.

En gedde er let at kende med sit flade hoved og store mund, fyldt helt ned i halsen med sylespidse tænder, der fungerer som modhagere. Den er grøn- og gulspættet, så en gedde der står stille på bunden blandt bevoksning, den er næsten umulig at se.

De er næsten altædende og har ingen skrupler med at æde et bytte på størrelse med sig selv, eller større. De kan også sagtens finde på at snuppe sine egne søskende. De mest kendte fødeemner er aborrer, frøer og skaller, men det er slet ikke et ukendt fænomen, at de også tager vandrotter og ællinger. Netop geddens tænder og grådighed kan være skyld i dens død, da den ikke kan slippe byttet igen. Den kan derfor blive immobil i flere dage, imens den fortærer byttet og gør sig selv meget sårbar.

 

Mindstemål og fredning

60 cm. uanset hvor.

Fredet fra den 1. april – 15. maj i saltvand.
Fredet fra den 1. april – 30 april i ferskvand.